fönster

Viktigt med bra fönster

Viktigt med bra fönster

Våra ofta långa och kalla vintermånader gör det särskilt viktigt att ha bra fönster. På senare år har det hänt en hel del på fönsterfronten och idag anses det bästa vara att renovera och bevara gamla fönster, i alla fall om de är av bra virke. 

Den lilla energibesparing man eventuellt gör genom att sätta in moderna fönster är för liten i förhållande till den höga kostnad som det medför att byta ut fönster. Dessutom värdesätter man också den miljövinst som man gör genom att renovera ett fönster i stället för att kassera det. Men för att ett fönster ska gå att renovera måste det vara av bra virke, som de fönster som tillverkades fram till 1950-talet. 

Därefter började man serietillverka fönster och brydde sig då inte om kvaliteten på virket. Tyvärr var det många sekelskifteshus på den tiden som fick sina fina fönster utbytta mot nya moderna, ofta utan spröjs. Fönster som dem kan man vinna mycket på att byta ut mot nya, men med tidstypisk design. 

 

Nytillverkade fönster i gammal stil

Ibland kan man ha tur att hitta gamla fönster i butiker med begagnat byggmaterial. Men det finns även fönstertillverkare som tillverkar måttbeställda fönster av gammal modell så att de passar precis. De brukar även renovera gamla fönster på klassiskt vis med linoljekitt och kan även byta ut och ersätta trä som ruttnat. 

Om det börjar bli dags att renovera husets fönster kan det vara bra att ta in kostnadsförslag från några olika fönsterfirmor och jämföra priser. Vissa företag renoverar på plats medan andra plockar med sig fönstren till sin verkstad. Man får då ett tillfälligt ersättningsfönster monterat. 

Ibland kan det vara en god idé att också låta montera ett extra glas på fönsterbågens insida, så att det isolerar bättre. Ett fönsterföretag kan mäta och beräkna hur stor energivinning man gör.