Handelsträdgård

Ett år på handelsträdgården

Ett år på handelsträdgården

En handelsträdgård är precis som ordet beskriver en plats där man säljer trädgårdens inredning. Till försäljning brukar finnas såväl utomhusväxter som inomhusväxter men även en hel del annat som jord, näring och krukor. Meningen är att man ska kunna åka till ett och samma ställe för att få allt man önskar till sin trädgård.  

Sortimentet brukar därför även bestå av alla trädgårdens verktyg som spadar, räfsor med mera. Det kan även finnas frön och lökar som man själv får driva fram och se växa upp. Med andra ord ett paradis för den som älskar trädgårdsodling och allt som har med det att göra.

 

Från frö till planta

En handelsträdgård säljer inte bara växter utan driver även fram en hel del av det som sedan säljs. Har man en större handelsträdgård så kan det vara allt ifrån perenner, buskar och träd som drivs fram. Men vanligast är att man håller sig till säsongsväxter som exempelvis sommarblommor.

När vårens första strålar tittar fram brukar man redan ha städat rent i växthusen för att förbereda för detta års odlingar. Oftast är det penseer som säljs först, eftersom de tål den första frosten väl. Sedan rullar det på med ömsom odling och ömsom försäljning. Detta ända långt fram på hösten då mycket handlar om förberedelser inför nästa säsong. En hel del växter som kopplas till julen är också till försäljning vid den tiden.

 

 

Arbete vid sidan om

Personalens kunskap brukar vara så pass bred att man kan åta sig uppdrag även utanför handelsträdgården. Det kan röra sig om klippning av träd och buskar. Men även uppdrag som innefattar stubbfräsning eller design av trädgårdar. Man kan också åta sig att skapa trädgårdar genom att inte bara designa utan även plantera det som ska växa fram. Med en kunskap som är så stor så finns det även utrymme för att kunna hålla i kurser och föreläsningar.