fönster

Att ta hand om sitt hus

Att ta hand om sitt hus

Ett hus är utsatt för mycket slitage genom åren då det får utstå både väder och vind så det är viktigt att man tar hand om sitt hus.. Områden där ett hus kan dra på sig skador är på insidan ytor där vatten kan läcka som i kök och badrum. Men när det gäller utsidan så är alla sidor av ett hus viktiga och skador kan bli mycket kostsamma. Tak, grund, väggar, dörrar och fönster är inte bara något som ska planeras vid nybyggnation utan alla behöver sitt underhåll och eftersyn.

 

 

Länken till utsidan

 

Fönster eller altandörr på ett hus fyller först och främst funktionen att släppa in ljus men det är också av nytta för att kunna vädra då och då. Och precis som alla andra av husets delar så är detta en punkt på ett hus som står för skalskydd. Det vill säga det skyddar mot väder och vind men dessutom för ovälkomna gäster på både två och flera ben. Därför är en översyn och underhåll, speciellt av sina fönster, a och o. Det finns mycket att spara genom att då och då ta en nära koll och reparera sina fönster vid behov genom färg, kitt eller utbyte av skadad del eller helt fönster.

 

Husets ögon

 

Då man köper fönster är det inte bara storlek och färg som ska beslutas om. Ska det vara spröjs? Ska det vara 1 glas, 2 glas eller 3 glas? Isolerglas? Ska fönstren vara delbara? Öppningsbara? Ska det gå att öppna dem på ett vis eller flera? Och vilken typ av material ska fönstret vara tillverkat av, för det finns inte bara träfönster idag. Kanske tänker man längre fram och satsar på fönster som är underhållsfria. Det innebär inte att man kan luta sig tillbaka och sluta med översyn men det minimerar underhållet för lång tid framöver.