Altandörr

Altandörr eller balkongdörr i hemmet?

Altandörr eller balkongdörr i hemmet?

Det är inte alltid lätt att välja dörr till sitt hus. Det finns framförallt mer design och funktion än man kan tänka sig. Ska det vara stora dörrar? Dörrar med spröjs? Smala eller breda? Vill man ha en altandörr eller väljer man helst en balkongdörr? Vad är skillnaden på dessa båda? Hur ska handtagen se ut? Ska dörrarna öppnas inåt eller utåt? Ska de vara målade i färg eller bara helt vita? Det kan vara så att det finns fler frågor än det finns svar. Här klargör vi några begrepp.

Utöver själva dörren kan man hitta en uppsjö med tillval när det gäller glaset i fönsterdörrar. Laminerat, härdat, speglat är några av alternativen. Dolda gångjärn, barnsäkerhetsspärrar är andra saker att välja på. Vidare finns det säkerhetsglas om man skulle tycka att det är en nödvändighet. Vad som helst som får just var och en att bli nöjd, känna sig trygg och säker. En dörr är ju vägen ut likaväl som vägen in. Man kan själv avgöra vem som blir inbjuden eller ej.

 

 

Kärt barn har många namn

Det är egentligen ingen skillnad på balkongdörr, altandörr eller fönsterdörr. Alla leder ut till en plats utanför huskroppen. En altandörr leder ut till en altan, en balkongdörr leder ut till en balkong och fönsterdörr är helt enkelt en benämning som försäljare i branschen har. Det beror på att en fönsterdörr är byggd enligt samma princip som ett fönster, till skillnad från andra dörrar. Svårare än så är det inte. 

Lyxen att behöva besluta vilken slags dörr som ska leda ut till uteplatsen är inte alla förunnat. Det finns gott om människor som bara kan drömma om att ha en uteplats. Likväl är det så att en balkong kan finnas även på den allra minsta lägenhet men ibland fattas på en stor och lyxig sådan.